[stock_ticker]

Börsapan, det kan väl inte vara seriöst tänker du

Tänkte köra en kortare presentation om mig som går under denna pseudonym (om jag kan hålla mig kort).

Jag som driver den här bloggen/sidan heter Alf Johansson. Men hur hela fridens namn blev det börsapan. Jo, det var lite som jag kände mig när jag började trada, svingade mig hit och dit mellan strategier, instrument och marknader, lite som en apa. Vid ett tillfälle nämnde jag detta för en god vän till mig, och han föreslog, om än med stor försiktighet, namnet Börsapan. (Varför apan? Det finns ledtrådar i texten till detta, mer säger jag inte). Jag tyckte det hela lät kul på ett sätt, och började använda namnet vid vissa tillfällen. Nu använder jag gärna namnet, och det känns mer och mer som ett varumärke.

Hela mitt vuxna liv har jag för övrigt drivit och sålt företag i de mest varierande branscher, fast kanske mestadels inom juridik och ekonomi där jag har min utbildning. Aktieintresset har funnits där sedan tonåren (är betydligt äldre nu), och jag har väl genom åren genomfört ganska mycket affärer. Intresset för TA Teknisk Aktieanalys kom när jag köpte Ångströms bok om TA. Det var grafer ritade på millimeterpapper uppsatt på alla väggar i min första lägenhet. Tyvärr försvann både böcker och grafer vid en flytt, vilket känns otroligt tråkigt.

Redan under denna tid började jag titta på candlesticks. Metoden fanns i princip inte omskriven i någon litteratur, och definitivt inte implementerade i programvaror. På den tiden fanns heller inte tillgång till realtidskurser (för oss vanligt dödliga), utan man läste börssidan i DN och plottade staplar med H,L och close på ett millimeterpapper med en HB blyerts stiftpenna. Tänk dig tiden för att få ett sex månaders diagram.

Datorer på den tiden var inte i närheten av dagens, men man kunde ändå få upp diagram och enkla analyser tack vare dem. Kommer bl.a. ihåg Vikingen, ett av de mest kompetenta programmen på den tiden, och som också kostnadsmässigt åt upp hela vinsten (och ibland mer). Att ha kurser tickande direkt var bara en dröm, det var till att tanka hem dem via ett hopplöst långsamt modem över telefonlinjen. Man var nog konstant omöjlig att få tag på via telefon.

Nu är det ingen match att ha realtidskurser liggande på skärmen hela tiden, program som analyserar och även köper och säljer automatiskt om man så vill (robothandel). Har använt mig av inFront som är ett grymt bra program, en layout som gnistrar i ögonen, och möjlighet att ha så mycket fönster öppna att man skulle behöva minst fyra extrauppsättningar med ögon.

En funktion som jag gillade skarpt är att man kan få in nyheter i diagrammen. Du kan alltså se direkt vilken inverkan en nyhet har. En liten blå fyrkant längst ner talar om att det finns en nyhet, och man kan direkt se på kursstapeln för den dagen om nyheten varit positiv eller negativ.

Inte mitt tradingrum, jag nöjer mig med två skärmar. Men tydligen någon som tar sin trading på största allvar.

Inte mitt tradingrum, jag nöjer mig med två skärmar. Men tydligen någon som tar sin trading på största allvar.

Nu har jag dock svikit inFront och sen en kort tid tillbaka kör jag med Autotrader via Nordnet, eller Autostock som programmet egentligen heter. Varför nu detta byte med allt det innebär att gå från ett program som man kan utan och innantill, till något man aldrig använt tidigare. Jo, det var möjligheten till just automatiserad handel som gjorde mig nyfiken. Nu skulle jag väl aldrig komma på tanken (inte idag i alla fall) att lägga handeln med en robot. Men möjligheten att kunna köra scenarier på olika strategier live direkt mot kurserna via ett testkonto ÄR en mycket bra anledning till att ha programmet.

Edit 2017-03-15: Så fel man kan ha ibland, nu kör jag tre helautomatiska tradingsystem, robothandel, och det fungerar hur bra som helst.

Mycket troligt är dock att jag kommer att köra någon typ av semiautomatisk handel, där roboten får bevaka ett instruments uppgång och sälja vid vissa förinställda parametrar. Det kan finnas en edge i det förfarandet. Till systemet finns en hel del så kallade ordermoduler, både gratis och sådana som kostar, som kan styra och ta beslut. Man kan även skriva egna script med ett mycket enkelt scriptspråk med logiska funktioner som and, or xor och så vidare. Med hjälp av denna editor finns möjligheten att skapa, testa och finslipa olika strategier.

Ytterligare en avance är att man kan köra programmet på en VPS, Virtual Private Server, vilket innebär att systemet är igång dygnet runt och bevakar marknaden. För mig var anledningen dels denna, samt att jag enbart kör med Mac, och Autotrader är ett Windowsprogram. Nu fungerar det enormt bra att köra det på en Mac med hjälp av Macs BootCamp. Jag gör fortfarande det när jag vill testa större strategier, då dessa kräver mer minneshantering än jag har på VPS:en. Så har du en Mac, var inte rädd för programmet. För den delen var även inFront anpassat till Windows, och de flesta andra analysprogrammen verkar också bara finnas till Win.

Du kommer åt programmet på VPS:en via din dators fjärrskrivbord, och det är ingen form av webbplats som kan smittas med virus eller liknande, samt att miljön är extremt säker med  bl.a. backuper mm mm.

Vad är det som driver mig som trader? Är det pengar?

Nej, det är inte pengar, jag är definitivt inte ekonomiskt oberoende, så pengar behöver jag tjäna. Det är snarare den tekniska biten samt den spänning som en position innebär som är den primära drivkraften. Sen brukar jag säga att om man tycker det är kul med aktier och trading, så kommer pengarna som en bieffekt. Tycker det funkat bra för mig i alla fall.

Nu får vi se om framtidens handel blir bättre, om inte annat säkert mycket roligare med dessa möjligheter.

Du är alltid välkommen med frågor, ideér och innehåll. Saker jag inte svarar på: Hur mycket jag tjänar på min trading eller hur stor min portfölj är, dessa hamnar direkt i papperskorgen!

Ok, nog skrivet för dig som orkat läsa ända hit. Trada väl och kom ihåg,

Cut Your Losses!

Hälsningar
Börsapan


PS. Jag är inte sponsrad för att skriva om Autotrader eller Nordnet, utan för att jag själv valt dessa system. Den som vill sponsra sidan kan få göra det med en banner eller liknande för ett vettigt marknadspris. 

 

 

 

 

 

Statistik

  • Inlägg: 88
  • Sidor: 18
  • Kategorier: 17
  • Bilder: 246

Analysprogram

Alf Johansson

Alf Johansson

Nästan en Trader

Entreprenör och idéspruta med ett brinnande intresse för aktier. Försöker att bli en trader på heltid, men nöjer mig med att hålla på med swingtrading på deltid för tillfället. Älskar teknisk aktieanalys samt att skriva script för handelsstrategier. Ser mig själv som starkt målmedveten med en vinnarskalle, men samtidigt ödmjuk. Men det är min syn, och den räknas för mig.
—————-

It doesn’t matter if you’re a buy-and-hold investor, a short-term day trader or you’re swinging stocks somewhere in the middle. In every case there is someone who’s come before you. So that’s why understanding your bias and the markets psychology is so important. You can read 1 000 books and watch 1 000 videos and lose all your money, because the paths in your brain guide you in the wrong direction.

My philosophy is to understand the opponent in the game, and be extremely humble toward myself and the market. You can love a share, but shares can never love you. Be loyal to your friends, but never against the shares, they betray you as soon as they can.

Jagar inte utmärkelser, men ändå kul att ha  😎 

academictrader.org

 

Share This