Kryptiskt resonemang, och vad menar jag med det?

Jag har läst Per stolts bok ”Daytrading med tekniska analys som beslutsunderlag” ett antal gånger, kan rekommendera dig att göra samma sak. Det han skriver är rakt på sak vad man måste kunna, förstå och ta åt sig av för att bli en framgångsrik trader. Han nämner i ett av sina kapitel ett antal saker som är viktigt att ha i sitt medvetande, och som just gäller att tänka tvärtemot. När det gäller just begreppet att tänka tvärtemot utgår han från hur man som företagsledare oftast tänker, och att det kan vara svårt att ”tänka om” om man kommer från den världen. Jag kommer att dela hans tankar kring detta nedan.

  1. Kämpa inte i motgång. Normalt har man väl lärt att sig att kämpa och inte ge upp, håller man ut löser det sig. I aktievärlden är det detsamma som att t.ex. gå emot trenden, vilket inte är bra, eller att hålla sig fast vid en aktie som faller och inte sälja den vid din tänkta stop-loss nivå.
  2. Lyssna inte på andra. Att lyssna på vad andra tycker och tänker om aktien kan få dig att tveka på dina köpsignaler, Det sägs både ditt och datt om hur en aktie kommer att utveckla sig, många gånger stämmer dessa teorier inte alls. Läser du på löpsedeln till någon dagstidning att det är dags att investera på börsen, lyssna inte, när tidningarna skriver är uppgånger över och en vändning är snarare att vänta sig.
  3. Följ inte din magkänsla. Här kan det finnas de som säger emot, men magkänslan grundar sig på känslomässiga och/eller emotionella strömningar. Lita inte på denna, det är ett säkert sätt att göra slut på kapitalet i din portfölj.
  4. Resonera och argumentera inte. Har du tagit en position och den har gått fel, försök inte med att resonera fram orsaker varför du skulle hålla dig kvar, marknaden går inte att bända.
More to read:  Äntligen snart dags för lite nya tankar och vinklar

Skulle vilja lägga till en punkt där man faktiskt inte ska göra tvärtemot. Det är när det gäller money management. Handla inte i papper eller instrument du inte känner till, och gå inte in med för stora positioner. Det här följer av tankarna när det gäller att driva ett företag, gå inte i branscher som du inte förstår eller är hårt utsatta, och investera dig inte ”fattig” i rörelsen. Följ din tradingplan om du vill kunna sova gott om nätterna.

Hans sajt heter tasajten.se, där ta står för …. du kan säkert gissa. Du kan köpa hans bok via den sidan, och även ta del av en hel del matnyttigt.

VAD TYCKER DU?
 
Share This