Rätt bete för att ta ett rätt bet

Frågan som ofta dyker upp, hur ska jag hitta aktier som är värda och analysera, och vilka verktyg ska jag använda i min analys. För att hitta aktier som är värda att titta närmare på kan jag varmt rekommendera Aktiespararnas ”Hitta kursvinnare”. I programmet kan du både sålla fram köpkandidater med hjälp av en speciell modul, samt även göra mycket avancerade analyser. Programmet innehåller allt och mer därtill för både nybörjare till renodlade proffs. Jag skulle vilja säga att utan programmet har du en svår uppgift framför dig.

När du sedan har vaskat fram ett antal aktier kommer du till den roliga delen, att försöka hitta en edge för att gå in och ta en position. Det finns en mängd med verktyg att tillgå, de vanligast använda är följande:

  • Moving Average (glidande medelvärde)  
  • RSI – Relative Strength Index
  • Momentum
  • MACD
  • Parabolic
  • Bollinger Bands

Vilken du ska använda måste du själv besluta om. Modeller som passar mig behöver inte passa dig. Lär dig någon eller några av modellerna, och lär dig dem så att du förstår dem. Det viktigaste är oftast inte vilket verktyg man använder, istället ska du använda ett som du förstår och känner dig bekväm med. Verktyget du kommer att använda kanske inte alls är med i listan över de vanligaste.

More to read:  Uppstart av Raptor hedgefond

Använd gärna programmet som jag har på min sida, och testa lite olika modeller (finns ett 50 -tal indikatorer att laborera med i programmet). Hittar du något som känns bra, fördjupa dig i funktionen, prova olika värden. Det finns även en stor mängd böcker som i detalj förklarar och ger tips på hur man kan få ut maximalt ur en indikator.

Några av mina favoriter är: (MA 20, 50 ,200) (RSI) (MACD) (BOLLINGER), men som sagt, du kanske inte alls kommer överens med dessa. Andra intressanta saker är formationer, dubbeltoppar/bottnar, head & shoulders, trendkanaler, stöd och motståndsnivåer, pivotpunkter, trianglar samt ”kroppar” i candle sticksen. Här finns det mycket att lära sig om doji, morning star,mm mm. Kolla min TA-skola om du vill lära dig mer.

Lycka till i ditt analysarbete!


 

VAD TYCKER DU?
 
Share This