En traders situation, inte speciellt glamoröst

Vem i hela fridens namn vill sitta framför en datorskärm 8 timmar om dagen, med 2-3 timmars förberedelser samt någon timme för att samla ihop allt efter dagen, och med det faktum att du faktiskt kan ruinera dig tack vare det du sysslar med.

Du har ingen deklarerad inkomst så få lån hos banken kräver en hel massa bra argument, du kan inte sjukskriva dig för du har ingen SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Dagarna du sitter klistrad vid skärmen har du oftast inte tid att äta eller gå på toa för det finns alltid någon position som du inte vågar släppa bevakningen på. Pensionen ska vi inte ens prata om, i dagsläget cirka 50 % av din livsinkomst, om du *deklarerar någon. Så vad är det som gäller? Ja helt enkelt så måste du lyckas med din trading, annars är det kört!!

*De flesta traders handlar genom ett ISK (InvesteringsSparKonto med en fast skattesats), så det blir ingen deklarerad inkomst. Kommer ett inlägg om detta!

Vill du fortfarande bli en trader?

Ok tänker du, men jag har läst alla böcker i ämnet, lyssnat på alla webinarier som finns på nätet, och gått igenom de flesta av de 10 000 -tals videor som finns på Youtube, så jag är väl förberedd.

Ledsen att göra dig besviken. 5 000 böcker, 5 000 webinarier, 5 000 vidoes på Youtube samt en examen från något välkänt universitet i bakfickan räcker kanske 10 % på vägen. Du måste förstå dynamiken i marknaden, psykologin bakom kursrörelserna för att ha någon chans att lyckas. För att få denna erfarenhet krävs timmar av studier av diagram, rapporter och en hel del tålamod. Med andra ord, du måste utveckla en skill och skapa tankar i din hjärna som hjälper dig på vägen.

Först och främst måste du lära dig att förlora pengar, för pengar kommer du att förlora. Du måste veta och förstå hur du kommer att reagera och fungera efter kanske 30 förlustaffärer, eller mer. Du måste ha en strategi som du lyder lika blint som det är sant att solen går upp varje morgon (nåja, den går upp, fast ibland känns det som det ständigt är mulet i Sverige). Följer du denna strategi och lär känna din bias (en psykologisk funktion som djäklas med den som tradar) så finns plötsligt möjligheten att du ska kunna bli en trader.

Kan jag bli en trader?

Svaret finns hos dig själv. Personligen tror jag att alla som följer sina planer, och kan hantera sin egna psykologi samt förstå börsens psykologi har en rimlig chans att lyckas ganska bra.

Sen är det bara som så att det kommer alltid att finnas en skara människor som utvecklar en alldeles egen enastående skill, och som alltid kommer att vara så mycket bättre. Är du intresserad av trading så föreslår jag den lite lugnare typen som kallas swingtrading, den innebär att du går in i en position (köper aktier) och behåller dem 1-5 dagar, kanske någon vecka beroende på vilken information du tagit del av i din tekniska analys. Det här kan vara ett smart sätt att komma in i tradingens moment, samtidigt som du slipper den stressen med snabba beslut som krävs av en daytrader.

Blir du duktig så finns möjligheten att göra en del bra affärer med den modellen. En viktig sak som jag kom på, försök inte tänka på att du ska bli förmögen eller tjäna grova pengar på din trading. Se det hela istället som en utmaning, och ha kul med din trading. Om du tycker om det du håller på med, blir du oftast duktig på det också, och då kommer pengarna så att säga som en bieffekt.

Ok, vill du att vi kör vidare?

Jag har inte satt något slutdatum eller överhuvudtaget tänkt att det här inlägget någonsin ska bli klart. Kommer nya tankar eller ideér om något att skriva om, så kommer jag bara att fylla på. Hoppas du tycker det är ok!

 


Inlägget uppdateras löpande

VAD TYCKER DU?
 
More to read:  Hört talas om Sharpekvoten
Share This